Израелският космически апарат Берешит (Beresheet) се готви за меко кацане на Луната.

...
Израелският космически апарат Берешит (Beresheet) се готви за меко кацане на Луната.
Коментари Харесай

Първата частна лунна мисия получи награда от $1 милион

Израелският галактически апарат Берешит (Beresheet) се готви за меко кацане на Луната. Ако всичко мине по проект,  кацането би трябвало да се състои на 11 април . Берешит има всички шансове да стане първият частен галактически транспортен съд, достигнал повърхността на естествения сателит на Земята. Досега сходни задачи съумяха да осъществят Китай, Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики.

Космическият уред към момента не е стигнал Луната, само че към този момент донесе на своите основатели – компанията Israel Aerospace Industries и некомерсиалната организация SpaceIL, премия от фондацията X Prize в размер на $1 милион.

Според думите на изпълнителния шеф на X Prize Питър Диамандис, задачата Берешит ще демократизира усвояването на космоса. Според фондацията, полетът на израелската сонда ще докара до взрив на комерсиалните пътешествия до Луната.

Преди няколко години X Prize започва конкурса Google Lunar X Prize с награден фонд $30 милиона, в границите на който частни компании трябваше да изпратят галактически уред на повърхността на Луната, който да покаже висококачествени изображения от нейната повърхнина. През 2018 година състезанието завърши без спечелили. Но някои участници в него, в това число и SpaceI, продължиха създаването на своите галактически апарати.

Берешит с височина 1,5 метра бе изведен в околоземна орбита на 21 февруари благодарение на ракетата SpaceX Falcon 9. В продължение на 5 седмици той последователно се приближаваше до Луната и би трябвало да влезе в орбита към нея на 4 април..

 

kaldata.com

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР